[...] warzywa i/lub owoce, zróżnicowane źródła pełnowartościowego białka i zdrowe tłuszcze oraz węglowodany (około treningowo proste i złożone, w ciągu dnia tylko złożone o niskim lub średnim indeksie glikemicznym) 5. Cóż zebrała się nam już całkiem spora ilość błędów, ale jeszcze nie koniec. Kolejnym poważnym błędem jest bazowanie na 3 [...]
[...] wiem,ze chodzi glownie o polaczenie tluszczy z weglami prostymi,o wysokim indeksie glikemicznym,ale nie mam wlasnie pewnosci,czy mozna je laczyc z ryzem brazowym o indeksie niskim i wtedy gitara gra...?:) generalnie tluszcze dostarczam glownie przed snem,jednorazowo wypijajac wieksza ilosc wlasnie oliwy,ale zdaje sobie sprawe,ze nie jest to [...]
[...] eliminuje pojadanie między posiłkami i częste u otyłych osób jedzenie późnym wieczorem - przed snem, powodem których są epizody wtórnej hipoglikemii. Spożywanie produktów o niskim IG powoduje relatywnie mniejszy przyrost poziomu cukru i o wiele niższy wyrzut insuliny. Tym samym nie ma też tendencji do wtórnych spadków poziomu cukru do wartości [...]
[...] które opierały się na tym parametrze i uznawały go za podstawowy czynnik wartościujący jakość żywności. Produkty żywnościowe o wysokim IG powodować miały tycie, a produkty o niskim IG przyczyniać się do poprawy estetyki sylwetki i zmniejszenia poziomu tkanki tłuszczowej. Wraz z upływem czasu i pojawieniem się wielu prac naukowych wartość indeksu [...]
[...] średnio B, optymalnie T ) Płatki owsiane górskie Rodzynki sułtanki Garść orzechów włoskich mleko 3,2% jajko na twardo 2. 11.00 (w pracy/szkole) Drugie Śniadanie (średnio W o niskim Ig, średnio B, optymalnie T ) Chleb razowy lub bułka grahamka 2 szt Ser Pomidor Banan na deser 3. 14.00 Obiadek (dużo W, średnio B, optymalnie T) tylko jak go zrobić w [...]
[...] sugerowala ze to IG jest lekarstwem na wszystkie problemy zwiazane z tluszczem Nie umniejszajac autorom, zastanawiam sie jednak ja to jest naprawde... Czy jedzac produkty o niskim IG, zalozmy za 3000 kcal dziennie, przy calkowitym zapotrzebowaniu 2500 utyjemy ? mnie sie wydaje ze mimo wszystko tak, ale rzekomo takie produkty uwalniaja sie [...]
Jak jeść aby dłużej cieszyć się życiem? Kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone, białka pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, węglowodany o niskim bądź wysokim indeksie glikemicznym , dobry i zły cholesterol - w natłoku nazw i porad żywieniowych łatwo się pogubić. Jak wynika z badań opinii publicznej przeprowadzonych na [...]
[...] glikemicznym (IG). Powoduję one nagły wzrost poziomu insuliny we krwi, szybki zastrzyk energii, a potem równie szybie jej spadek, który pozbawi Cię sił. Węglowodany o niskim IG, np. te z pełnoziarnistego pieczywa, są rozkldadane powoli, dostarczając Ci energii stopniowo przez dłuższy czas. KIEDY JEŚĆ? Idealny moment to 2 godziny przed [...]
[...] diety · U ludzi z opornością insulinową – wahania cukru i insuliny prowadzą prawdopodobnie do destrukcji komórek B wysp trzustki rozwijając cukrzycę typu II. Dieta o niskim IG sprzyja wrażliwości insulinowej. · Dieta o niskim IG powoduje większą sekrecję cholecystokininy i zwiększa sytość w ciągu 180 minut po posiłku. Wzrost IG [...]
[...] inaczej zwane prostymi lub o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak miód, cukier, białe pieczywo czy biszkopty, szybciej wchłaniają się do krwi niż węglowodany złożone o niskim wskaźniku glikemicznym. Te ostatnie, jak ziemniaki, płatki owsiane, brzoskwinie, ciecierzyca i jogurt-są świetne dla osób liczących kalorie. Dają dłużej uczucie [...]
[...] inaczej zwane prostymi lub o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak miód, cukier, białe pieczywo czy biszkopty, szybciej wchłaniają się do krwi niż węglowodany złożone o niskim wskaźniku glikemicznym. Te ostatnie, jak ziemniaki, płatki owsiane, brzoskwinie, ciecierzyca i jogurt-są świetne dla osób liczących kalorie. Dają dłużej uczucie [...]
[...] inaczej zwane prostymi lub o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak miód, cukier, białe pieczywo czy biszkopty, szybciej wchłaniają się do krwi niż węglowodany złożone o niskim wskaźniku glikemicznym. Te ostatnie, jak ziemniaki, płatki owsiane, brzoskwinie, ciecierzyca i jogurt-są świetne dla osób liczących kalorie. Dają dłużej uczucie [...]
[...] 0,5-1 kg nadwagi tygodniowo. Przy naszej diecie w takim tempie możemy pozbyć się od 6 do 12 kg tłuszczu.Dieta obfituje w warzywa i przetwory mleczne, czyli produkty o niskim tzw. indeksie glikemicznym. Zapobiega to dużym wahaniom poziomu cukru we krwi, dzięki czemu unikamy napadów głodu. Ponadto większa ilość tych produktów, a mniej mięsa [...]
[...] "Ładowanie" węglowodanów (back-loading) w godzinach wieczornych w dni wolne od treningu siłowego w niektórych przypadkach może być korzystne (budowanie masy mięśniowej przy niskim poziomie tkanki tłuszczowej; wyjątkowo wysoka objętość treningowa). Rekomendowane suplementy: - olej rybi (minimum 5 g EPA + DHA w postaci dobrej jakości oleju [...]
[...] ją zwiększa. Warto przypomnieć, iż spożywanie węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym powoduje większą sekrecję (wytwarzanie) insuliny, niż jedzenie węgli o niskim IG, co skutkować będzie większą syntezą cholesterolu. Jaki jest z tego morał? Dołączanie węglowodanów (zwłaszcza prostych) do pohsiłków zawierających duże ilości [...]
[...] na własnej skórze jak reaguje na dana metodę/plan, czy to na treningu czy na mniejszej rangi zawodach. W przeddzień wyścigu wiadome jest że powinniśmy bazować na posiłkach o niskim i średni indeksie glikemicznym. Dbać o odpowiednie dostarczanie płynów, oraz jeść regularnie. Uważajmy z dodawaniem błonnika szczególnie w porze wieczornej. Typowy [...]
[...] zaburzenia gospodarki hormonów insulina-leptyna-glukagon-kortyzol przyczyniają się do wzrostu natężenia procesów zapalnych mogących powodować rozwój chronicznego zapalenia o niskim natężeniu. Ostatnie dodatkowo podnoszą poziom kortyzolu we krwi, a ten z kolei działa zwrotnie dodatnio na oporność insulinową i poziom leptyny we krwi. Jeśli dieta [...]
[...] eliminuje pojadanie między posiłkami i częste u otyłych osób jedzenie późnym wieczorem - przed snem, powodem których są epizody wtórnej hipoglikemii. Spożywanie produktów o niskim IG powoduje relatywnie mniejszy przyrost poziomu cukru i o wiele niższy wyrzut insuliny. Tym samym nie ma też tendencji do wtórnych spadków poziomu cukru do wartości [...]
[...] na produktach o wysokim GI. Rodzaj węglowodanów w dniu zawodów/treningu: w dniu zawodów (lub intensywnego treningu) preferowanym źródłem węglowodanów są produkty skrobiowe o niskim GI (brązowy ryż, płatki owsiane, kasza jęczmienna, pumpernikiel, soczewica). Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym mogą powodować nadprodukcję insuliny, która w [...]
[...] . Wykazano, że dieta o zmniejszonej zawartości kalorii (1500 kcal), dużym udziale dziennej podaży kalorii z tłuszczu (59%), w tym kwasów tłuszczowych nasyconych (32,4%), niskim udziałem węglowodanów (12%) daje lepsze wyniki w zmniejszeniu wskaźników ryzyka choroby niedokrwiennej serca (ChNS) w porównaniu do diety o takiej samej [...]